dinsdag 2 oktober 2007

Waar rook is


Het was zo'n dingetje dat op het lijstje 'te doen' stond. Vlak boven 'verzekeringen checken'. En net na 'zoldertrap verven' en ver onder 'wc-lamp vervangen'. Toch alweer een jaar of vijf geleden hebben we ze aangeschaft én opgehangen: brandmelders.

Een dingetje van niks, eigenlijk. En wel zo'n veilig gevoel. Hoewel niet onbewerkelijk. We staan aan de vooravond van weer een brandpreventieweek en ik wil degene die nog (steeds?!) geen melders aanschaften een tip geven: schaf ze gelijk aan, bij dozijnen tegelijk desnoods, maar bevestig ze NIET, ik herhaal, bevestig ze NIET IN ÉÉN KEER.

De industriële revolutie heeft ons de massaproductie gebracht. De massaproductie de standaardisatie, waarmee de kwaliteitscontrole haar intrede deed, waarop keurmerken verschenen. En uiteindelijk is alles hetzelfde. Zoals de werkduur van een batterij. Als je dus geen zin hebt om halfjaarlijks twee nachten slecht te slapen omdat één voor één de brandmelders eerst zachtjes, met grote tussenpozen, maar steeds harder en frequenter, eerst licht storende dromen brengend en uiteindelijk ontwaken in doodsnood veroorzakend, gaan piepen en je eruit moet om het geval te ontmantelen ....

Denk ook goed na over waar je ze tegen het plafond mikt. Na een half jaar moeten ze in het donker nog te vinden zijn. De brandmelder in onze huiskamer annex keuken is een schreeuwiger type. En vegetariër, zo vermoeden wij. Tegenwoordig schroeven wij de melder uit z'n houder voordat wij de biefstuk in de hete boter laten glijden.

2 opmerkingen:

Elsje zei

Haha, ja, dat is zeker een goede raad. Wij wonen hier nu anderhalf jaar maar hebben nog steeds geen rook/brandmelders. Goed idee om daar een volgend klusweekend aan te besteden. Erhm ik bedoel het komend half jaar iedere maand er eentje op te hangen?? Of betekent dat uiteindeijk dat je uiteindelijk elke maand een nacht slecht slaapt? Dan toch maar alles in 1 keer ophangen, toch?

Ina zei

Toch zou ik zeggen, verspreid de ophangtijd Dan slaap je wellcht door het eerste gepiep heen en kan het vervangen overdag gebeuren. Dat wordt te moeilijk als zes of zeven gevallen om je heen beginnen te blèren. Of geen oplaadbare batterijen kopen, vanwege de korte levensduur ;-)

 

blogger templates | Make Money Online