maandag 9 oktober 2006

Wee de splinter

De prachtige bril, pas afgelopen januari aangeschaft, een heuse Alain Mikli blijkt een miskoop. De terugkerende hoofdpijnen blijken niet - alleen - aan stress te wijten te zijn. Nu ik steeds vaker mijn oude bril draag zijn de hoofdpijnen vrijwel verdwenen. Aan de glazen kan het niet liggen. Die zijn identiek. Maar een mens koopt niet voor niets een nieuwe bril. Op de oude was ik wel uitgekeken. En om die zomaar voor permanent weer uit de kast te halen? Even een nieuwe bril kopen vind ik te zonde voor woorden. Ik heb een dure smaak en dan voelt het toch als ettelijke honderden weggegooide euri.
Het alternatief werd steeds vaker de bril dan maar niet te dragen. Vooral achter het beeldscherm en boeken lezend gaat dat uitstekend. Maar buitenshuis heb ik toch behoefte aan scherp zicht.
Zaterdag heb ik in een opwelling één lens bij het kruidvat gekocht. Mijn rechteroog behoeft nauwelijks correctie. Links -1.25. Net genoeg. Of te weinig, naar believen. Voor €5.99 ben ik in het rijke bezit van een lapje plastic. De bijbehorende vloeistof is vrijwel gratis.
De waarschuwingen om vooral niet zelf te dokteren en professionele ogenmensen in te schakelen heb ik gelaten voor wat ze zijn. Sinds zaterdag draag ik met eigen wenschema het lapje.
25 jaar (echt al 25 jaar??) geleden droeg ik ook één lens. Een harde. Ik ben daar nooit vrienden mee geworden. Waarschijnlijk omdat er één droeg zag ik altijd de randen. Vooral fietsen in de buurt van lantarenpalen en een bioscoopbezoek boette aan lol in. Daar lijk ik met dit zachte, maar vooral grotere, exemplaar geen last van te hebben.
Wel heb ik angst voor de eerste Haar die zich onder het geval gaat nestelen. Of een Zandje, of een Mascarakruimel. In mijn herinnering gebeurt dit vooral midden op een kruispunt of bij het uitstappen van de trein. De pijn is hels. Het gedoe met lens uit en weer in ook irritant.
Ik houd het voorlopig dus maar op situationeel optisch gedrag. Bij zon de zonnebril. Die is op sterkte, dus niet te combineren met de lens. Binnen de lens. Behalve bij optredens waar de blits moet worden gemaakt (eerste kennismakingen, recepties, sollicitaties, concerten), dan mag Alain de neus op. In de auto ga ik voor het oudje; geen kans op Stof noch op hoofdpijn.
Het wachten is op de leesbril. Nu alleen nog nodig op late avonden in kleine letterboeken.
Ik hoor nog uitstekend, dank u.

3 opmerkingen:

Elsje zei

Toen ik 15 was, mocht ik EIndelijk lenzen. Zachte uiteraard, want toen had je alleen nog maar keihard en superzacht. Een aantal jaren later waren er ineens de horrorverhalen over oogontstekingen door zachte lenzen. Dus Elsje aan de halfharde, zuurstofdoorlatende, want dat was toen helemaal 'hot'. Nooit aan kunnen wennen. Meer dan 4 uur per dag in lukte niet. Altijd een zonnebril op. Na een half jaar wanhopig teruggebracht naar de winkel. Dan maar een bril. Maar ja, het oog wil ook wat :-) dus al snel toch maar weer terug naar de zachte lenzen. En nog steeds draag ik die, met veel kijkgemak. Wel ga ik met de mode mee en zo draag ik tegenwoordig lenzen die je na een maand wegdoet, ipv de lenzen die twee jaar meegingen, zoals in het begin van mijn lens-carrière.
De bril wordt eens per 15 jaar ge-update, want heel erg voor gek wil je zelfs 's morgens vroeg en 's avonds laat niet lopen...

Anoniem zei

Wat een pech...maar weet je zeker dat de glazen van je nieuwe en ouwe bril hetzelfde zijn?

philvdl zei

Tja, dat een alain mikli bril een miskoop is als je er hoofdpijn van krijgt ligt niet aan de bril maar aan de glazen, misschien is daar iets fout mee. Wat de contactlenzen betreft , wij blijven toch aanraden om eest de parameters van uw oog perfect te laten opmeten in een gespecialiseerde optiek zaak, bij een oogarts of contactlensspecialist alvorens "zomaar" een "-1,25" op je oog te plaatsen. Weet je dat je bij de meeste merken een -1,25 kan krijgen in 2 diameters én in 3 krommingen? dat wil dus zeggen dat die -1,25 in 6 verschillende pasvormen bestaat, voor 6 verschillende krommingen van oog dus. Binnen dit en een paar jaar wordt contactlenzen verkopen zonder voorafgaande en periodieke controle nadien in Europa gelukkig verboden. meer info hierover vind je op http://www.optiekvanderlinden.be/contactlensspecialist.html

 

blogger templates | Make Money Online