dinsdag 24 oktober 2006

Bemoedigend

Onze kinderen worden geestelijk en cultuurlijk vrijelijk en ruim, hoewel niet uitgebreid doordacht en vooropgezet, opgevoed. Van alles wat aangeboden wordt mogen ze zelf hun keuze maken. Enig - bewust, maar vast ook onbewust - opdringen kan ons niet ontzegd worden. Zo hebben ze buitenshuis al vaker een driegangenmenu weggewerkt dan een Big Mac. En ze kennen meer musea dan pretparken. Vivaldi wordt herkend en Orff wordt gedraaid. Dit laatste dan weer omdat een stukje Carmina Burana geleend was door de makers van de online game Runescape. De stedentrip is een succes; de strandvakantie een onbekende. De debatclub op school wordt (tot nu toe tevergeefs) groots aangeprezen, de bingo op de voetbalclub verboden. Als er snobs in de maak zijn, dan toch liefst wel breed georiënteerde.
Op het gebied van godsdienst is dit niet veel anders, al staan wij als ouders daar verschillend in. Hoewel ongelovig/heiden/opgestaan uit het geloof/pragmatisch agnost of hoe we ons ook willen afficheren, zijn wij niet beíden uitgesproken anti. Ook hier geldt: oppakken wat er langskomt, langs wetenschappelijke of gevoelsmatige meetlatten leggen en meenemen wat je waardevol vindt. Onze kinderen zijn hierin zeer verschillend. De jongste, nu 10, geeft nog het meest blijk van gevoel voor het bovennatuurlijke. Enige aardse leiding lijkt hij tot op heden niet te accepteren, maar wellicht is dat anders voor richting van boven. Vanavond klonk er van zijn kant in plaats van het zakelijke 'eet smakelijk' boven de hutspot:
Laat de goddelijke bloedheid ons bekrachtigde lijf overheersen!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtige zin van gemaakt! De zin des levens...:-)

Enno Nuy zei

Hij moet dat zinnetje gehoord hebben en glashelder in zijn geheugen vastgezet. 'goddellijke bloedheid', 'ons bekrachtigde lijf', vooral over dit laatste moet ik toch nadenken wat het betekenen kan.
Overigens had ik u een afbeelding willen sturen, maar weet niet hoe dat moet. De afb van een lezende, maar in slaap gevallen vrouw, zie evt mijn weblog, 29 oktober. Weet u wie de schilder is?

Enno Nuy zei

Weblogvermelding:
http://crossingmysoul.blogspot.com

 

blogger templates | Make Money Online