zaterdag 3 november 2007

Kijken kijken kopen

Het huiswerk van de toneelcursus voor deze weken: Lees een toneelstuk en vind er wat van. Ik heb wel een aantal toneelstukken in de kasten op zolder staan. Maar verse in huis halen is toch het leukste. Op naar de bibliotheek.
De bibliotheek heeft aan mij een goede. Trouw betaal ik jaar in jaar uit mijn contributie, terwijl ik er hooguit vijf boeken leen. Er zijn twee soorten boeken die ik uit de bieb wil halen. Het eerste soort is wat wij vroeger 'secundaire literatuur' plachten te noemen. Studieboeken, achtergrondmateriaal. Maar daar is dit stadje en dus haar bibliotheek gewoon te klein voor en het internet te ruim. Als ik in Den Haag zou wonen, ja, dan zou ik kind aan huis zijn bij de KB. En ook de hoofdvestigingen van de grote steden zullen over ieder gewenst onderwerp niet een paragraafje in één boek, maar wel vijf kloeke werken in de kast hebben staan.
Het andere soort is het boek dat ik hooguit één keer wil lezen. Tja, een boek dat ik hooguit één keer wil lezen, dat wil ik vaak helemaal niet lezen. Slechts bij hoge geldnood besluit ik niet tot aanschaf, maar tot lening (en dan nog eerder van het geld om het aan te schaffen dan van het boek).
Langzaamaan komt er een derde reden bij om vaker naar de bieb te gaan. Wat moet ik met al die gekochte boeken? Ook al denk ik dat ik ze nog wel eens wil lezen. Wanneer doe ik dat? En in welke kast passen ze nog? Leve de bookcrossing, for a start. Maar al dat papier ... het kost wel bomen.
Zoals ik vol plannen kan zitten om me aan een dieet te houden, en nu echt!, met een volle maag, zo besluit ik terugkomend van de boekhandel dat ik voortaan naar de bibliotheek zal gaan.

Dit alles als inleiding op mijn aanschaf van gisteren. Op weg naar de Brink moet je wel langs de lokale fraaie boekhandel. Alleen maar even kijken, dan. In een rechte lijn liep ik naar een schitterend uitgegeven boek van iemand die ik niet eens ken als toneelschrijver. Ik sloeg het boek open. Las over een personage Ina en een personage Do. Ik sta deze dagen op en ga naar bed met een Do. Dit boek moest van mij worden. 't Was wel duur. Net goed.

4 opmerkingen:

Elsje zei

Welke titel is het geworden van deze auteur, wiens gedichten ik trouwens heel erg waardeer?

Ina zei

@elsje: negentien toneelstukken. Een bundel, zo vermoed ik, van negentien van haar toneelstukken :-D

Merlijn zei

Ik heb 1 jaar theaterwetenschap gestudeerd wat mij niet zo beviel (het was een negatieve keuze) maar ik ben blij dat ik toen Ibsen heb leren kennen.

nrrdgrl zei

omdat er een typo in je link zit: http://www.nanowrimo.com
(ik ben van plan om eenmaal weer thuis enorm te gaan tiepen. bwoehaha jaja)

 

blogger templates | Make Money Online