vrijdag 31 augustus 2007

Qual piuma al vento

De zomer is echt voorbij als de wereldkampioen darten bekend is. Maar de aanvang van de vaderlandse voetbalcompetitie is ook een moment waarop duidelijk wordt dat we weer een vers jaar in gaan. Als echte fan geniet ik volop van de aanvang van 2007/2008 en daar is heus niet alleen leedvermaak bij.
Zo ben ik ook benieuwd hoe de vrouwencompetitie zich gaat ontwikkelen. De eerste beelden waren hoopgevend. Maar zelfs als er geen media-aandacht zou zijn: als 95.000 vrouwen deze sport beoefenen, dan wordt een nationale competitie toch hoog tijd?
Voor wie het nog niet wist: binnenkort start ook de Champions League weer. Hierin doet ook een (één) Nederlandse club mee. Maar dat terzijde. We zullen weer heel wat voor de buis hangen en de Europese topclubs zien spelen. Al combineer ik zo'n avondje meestal met was opvouwen, telefoneren of een blog schrijven. Heerlijk behang, dat voetbal, mínstens.
Blijkbaar is niet iedereen zo actief. Onder het motto "Til je reet eens van de bank" (vertaling van mezelf) heeft de Europese Commissie samen met de UEFA een filmpje laten maken opdat wij wat meer gaan bewegen. Het zal ons misselijkmakend vaak onder de ogen worden geduwd, voor en tijdens de wedstrijden.
Het is een heerlijk filmpje geworden. Hier is met liefde aan gewerkt. Het speelt goed in op de meest luxe leunstoelen die we tegenwoordig bezitten. Mooiste moment: de man die de bal stopt onder zijn stoel en de bal vervolgens kwijt is. F-jes-topniveau. En een jong jochie, nog keurig op gewicht, als waarschuwing ertussen door.
Zei ik dat *wij* meer moeten bewegen? Blijkbaar toch alleen de mannen. Geen vrouw schuift in de dertig seconden door het beeld. Maar schijn bedriegt. De achtergrondmuziek is van Verdi. Natuurlijk. Al menig lekker in het gehoor liggend deuntje van Guiseppe is door amateur mannenkoren met sjaaltjes en bier vermorzeld. Uit Rigoletto is ditmaal een bekend moppie geknipt. La donna è mobile: wie lalalaat het niet na één keer mee? De vrouw is beweeglijk als een veer in de wind. Humor van de reclamemakers. En zo ook de keuze van de zanger.

5 opmerkingen:

Esk zei

Toch zag ik gisterochtend bij het ontbijtnieuws dat de dames van Twente gewonnen hebben van Heerenveen... (of andersom)
Er was dus zowaar mediaaandacht...

Cornette zei

Geweldig filmpje. Kun jij eens in jip en janneke taal uitleggen wat het verschil is tussen de Champions League en de vaderlandse competitie en weet ik wat er allemaal voor competities op voetbalgebied zijn?

Ina zei

Voor Cornette:
Als je de vaderlandse competitie snapt, dan ben je al halverwege. De kampioenen mogen meedoen aan de Champions League (vroeger de Europacup I geheten). Dat wordt flink gerekt. Eerst groepjes van vier, de beste daarvan gaat door. En uiteindelijk de finale in mei. Da's Europa's meest prestigieuze prijs.
Dan mogen er nog een paar hele goede clubs (versimpeld: de nummers 2 en volgende) Europa in. De UEFA-cup (vroeger Europacup III geheten). Het verschilt per land hoeveel clubs mee mogen doen; dat hangt van vroegere succesen af. Dan wordt er in elk land ook nog een BEKERcompetitie gespeeld; alle betaalde clubs strijden om een beker dus. Vroeger mocht de winnaar daarvan naar de Europacup II (je dacht al, waar blijft nummer II); tegenwoordig gaat ook deze club naar de UEFAcup.
Dan hebben we nog wat extraatjes. In Nederlands speelt de kampioen van de vaderlandse competitie, kortweg 'de kampioen' genoemd, in augustus nog een keer tegen de bekerkampioen. Gewoon voor the fun, en de Johan Cruyffschaal.
En dan heb je nog landenwedstrijden. Eens in de vier jaar een Europees Kampioenschap en eens in de vier jaar een Wereldkampioenschap. In de oneven jaren geen van deze twee, maar wel weer wedstrijden tegen andere landen om ons te plaatsen (= te zorgen dat je mee mag doen).
Zo is het wel genoeg, zie moeder. Kom maar mee naar binnen. Dan krijgen jullie een flik.

Sjaak zei

@Ina: bijna helemaal goed/volledig. We hebben in de Eredivisie (die gelukkig weer zo heet en niet meer naar een sponsor) ook nog de nacompetitie. Daarin spelen de nummers 2 t/m 5 van de reguliere competitie nog om een plekje in de voorronde van de Champions League. Waant in de CL spelen niet alleen de kampioenen van de landen, maar ook de nummers 2, 3 en 4 van sommige landen. Spanje, Engeland, Italië mogen er meer afvaardigen dan pakweg Nederland, Tsjechië en Roemenië. Die hebben één vaste plek (de kampioen) en de winnaar van de nacompetitie mag dan in de voorronde nog spelen tegen een ploeg uit een ander land. De verliezer gaat naar de UEFA cup. Het winnen van de nacompetitie heet een troostprijs te zijn, maar onze vrienden uit Amsterdam hebben nu tweemaal met succes naast de pot gepiest. Dat verzacht het leed van sommige topploegen die helemaal geen Europees voetbal mogen spelen.

Over de nacompetitie van de Jupiler League en die voor de Intertoto-plek zullen we het niet meer hebben; je lezers zulle gillend weglopen

Ina zei

@Sjaak: mijn antwoord was op maat voor Cornette :-) Vandaar mijn 'versimpeld' in mijn overzicht. Met alle respect voor Cornette!
Dank voor je (bijna)volledigheid. Fijn voor de googlaren. Ik heb ook geen zin meer om de promotie/declaratie-nacompetitie uit te leggen.
En voor vanmiddag: Go Groningen, go!

 

blogger templates | Make Money Online