vrijdag 2 januari 2009

Nooit te oud (1)

Je kunt gezond en gelukkig 44 jaar worden, om dan tot de conclusie te komen dat jou nog nooit een goede bh is aangemeten. Dat geeft niks. Ik heb er achteraf geen nacht minder om geslapen. Ik heb ruim 25 jaar in gevallen rondgelopen die mij wel aanstonden. Ooit zei een mevrouw in zo'n hokje met gordijntje: "Deze staat u geweldig!" Ik had zo wie zo al vermeden in die vreselijke spiegel te kijken en kocht sindsdien dat merk. Ik blijk mezelf tekort te hebben gedaan.
De zus van de buurvrouw op het zangkoor bezit de chique lingeriezaak in de stad. U had al begrepen, als je een bh een bh noemt, en een onderbroek een onderbroek, dat ik daar nog nooit geweest was. Had ik zin in een lingerieparty? Ik verstond alleen party en zei ja.
Drie uur later was ik drie verrukkelijke bh's rijker en had ik kennis opgedaan, die ik hier graag deel. (Verrukkelijk moet ik even toelichten: ze zitten goddelijk.)

1) Om de ideale maat te bepalen is er een officieel rekensommetje met de borstomvang onder de borsten en de omvang op tepelhoogte als ingrediënten. De borstomvang onder de borsten is het belangrijkste. Een chique winkel zal deze dan ook alleen meten. Niet alleen omdat het niet zo prettig wordt gevonden door de gemiddelde klant dat over haar tepels ook nog een meetlint gaat. De cupmaat verschilt per type bh en wordt gevonden door veel te passen.
Tip: kijk daarbij ook in de spiegel(s).

2) Een bh steunt niet in de cups, niet via de bandjes, maar uitsluitend via de band onder de borst. Deze moet dan ook stevig en horizontaal waterpas zitten.
Tip: geloof de zus van de buurvrouw die uitlegt dat die kwabjes bóven de band onder de oksel 'gewoon bij de leeftijd' horen en dat werkelijk praktisch iedereen die heeft.

3) Weet wat je wilt. Wil je plat? Zo veel mogelijk laten zien? Een flinke borstspleet? Sporten? Katoen? Mag-ie zichtbaar zijn? Juist niet? Veel antwoorden leveren een advies op maat. En dus heel veel passen.
Tip: misschien wil je wel twee dingen.

4) Sluit een nieuwe bh altijd op het minst strakke haakje(s). Vergeet niet na verloop van (was)tijd een haakje op te schuiven.

5) Borsten moeten goed in de bh gelegd worden, hoe weinig of veel borst je ook hebt. Knip de bh vast en
a) buig naar voren en schud tot de cups lekker gevuld zijn of
b) grabbel - alsof je een cavia uit het zaagsel tilt - borst voor borst naar boven.

6) Koop een bh niet 'op de krimp'. Elke vrouw valt anders af, (en komt anders aan). Niet te zeggen is of dit - fors - in de bh-maat zal schelen.
Tip: probeer hoe dan ook de gedachte te vermijden dat we het hier over een paar klompen vet hebben.

7. Neem een t-shirt of truitje mee om over de bh's te passen.
Tip: neem dat kledingstuk mee dat niet mooi zit vanwege de ribbels op de rug. Als die zijn verdwenen heb je de perfecte bh gevonden.

8. Het venijn zit in de staart: bh's dienen met de hand gewassen te worden.
Tip: vraag om een waszakje en schrijf iets sneller af.

11 opmerkingen:

Bertie zei

:-) Inderdaad, nooit te oud... Ongeveer op dezelfde leeftijd als jij (ik zeg niet hoelang geleden) deed ik soortgelijke ontdekkingen als jij, al was het niet op een party maar in een paskamer met deskundige en sympathieke hulp, en sindsdien weet ik mijn bh's beter te kiezen. Nog een tip: Wees niet teleurgesteld als je geliefde niets bijzonders opvalt, terwijl jij je helemaal geweldig voelt... :-))

José zei

8A: niet alle wasvoorschriften zijn waar. Mijn BH's (maar die heten dan ook geen lingerie, al volg ik de meeste van de spelregels verder wel) gaan in hun netje de wasmachine is. Maar niet in de droger, natuurlijk!

O, wacht, je tip is al 8A, geloof ik.

PS: bij die cavia's krijg ik een kriebelig gevoel, het doet me denken aan hooi of houtsnippers in je BH, brrr. Laat mij maar gewoon schudden.

yvonnep zei

Nou, dit zijn nu al de handigste tips van 2009. Wanneer organiseer je zelf zo'n party?

Elsje zei

De meeste tips heb ik ooit in een of ander blaadje gelezen, behalve die van het schudden. Ik ben daarom van de erin vlijen-school (vind die Cavia's idd een eng idee, straks bijten ze me ineens, die vertrouwde 'vetkwabben') ;-)
Die waszakjes heb ik ook in overvloed. Een voor de panties, een voor de bh's. En sinds kort een voor de bh-tjes (want meer kun je het nog niet noemen) van de oudste twee meiden. Want wassen op de hand: ja, dag!

Mededeler zei

Handige tips inderdaad, wist ik allemaal nog niet, maar waar ik eigenlijk voor reageer: in de Trouw van morgen komt een lezende dame.
Groetjes JW

Mededeler zei

Ik vind er zowaar nog een in dezelfde krant! Vast iets thematisch of zo :-)

Ina zei

@Mededeler: wow, dank voor de prachtige vrouwen. Minstens eentje bh-loos ;-)

Anoniem zei

Hoi Ina,

Ik was ook al ruim over de 40 (zo rond mijn bruiloft)....en ben toen ingewijd in de geheimen van een goedzittende BH.
Heb nu ook mijn favoriete merken en vanwege mijn grote maatje (D,E) kost het me een fortuin....maar ja, dan heb je ook wat.

Naast alle tips die Ina al gaf:
Voor de vrouw met een groter maatje:
Een bh die meerdere naden heeft in de cup is steviger dan die er geen heeft. Drie naden verdienen de voorkeur, waarbij vooral belangrijk is: het stukje dat aan de zijkant zit, in de buurt van je oksel. Goede merken zijn Triumph en Felina en voor als je echt leuk voor de dag wilt komen: Prima Donna en Marie Jo l'Aventure.
Of mag er hier geen reclame gemaakt worden ;-)).

Na jaren naaktrecreatie (toen had ik al een hekel aan bikini's, vanwege de hopeloze bovenstukjes), ben ik 2 jaar geleden toch maar eens op zoek gegaan naar een goede bikini....Ze maken nu gelukkig ook bikini's met een behoorlijk bovenstukje, waarin alles keurig op zijn plaats blijft.

J@cq

elma zei

Mijn bh is bijna altijd de duurste kledingstuk die ik aan heb. (Tja, die koop ik dus echt niet van de kringloop! ;-) Al advies is dus allang bekend maar die van de cavia's zal ik nachtmerries van krijgen ben ik bang...

gnoegnoe zei

Ook ik was mijn bh's meestal in een waszakje, maar ze gaan ook wel eens mee onder de douche! Zo klaar ;)

Ria Kock zei

Oh Ina, je komt precies op 't juiste moment! Hier een vrouw van 55! die altijd flodderondergoed aan heeft, inderdaad gewoon goedkope onderbroeken en bh's. Nooit geld aan uit willen geven, manlief boeit ook meer wat eronder zit;-) Maar een paar maanden geleden eens een (ietsje) duurdere/betere gekocht en zie, ik was ermee in mijn sas. Zit goed, ondanks (of dankzij) de beugel en staat goed. Zou ik nu ook verkocht zijn?

 

blogger templates | Make Money Online