donderdag 4 november 2010

Voetbal is zo mooi


Er gaat weinig boven een mooie pot voetbal. Twee enorme doelen, een balletje en maar 22 luitjes op zo'n enorm weiland: hoe moeilijk kan het zijn om die bal in het netje te krijgen? Da's dus Kunst, als zoiets simpels zo mooi moeilijk is.

Het zijn dan ook dikwijls de woordkunstenaars die de wedstrijden mogen verslaan. Op de radio is het helemaal feest. Jack van Gelder, ondanks zijn liefde voor de hoofdstedelijke ballers, is één van mijn genietstemmen. Hij heeft echter twee enorme nadelen. Samen te vatten als: hij kent zijn klassieken niet.
Jouw commentaar mag dan wel met poëzie worden vergeleken worden, maar het is wel prettig als je de woorden ook goed uitspreekt.

Voor eens en voor altijd dan, en dan wil ik het ook nooit meer fout horen:
1. Een speler van de nummer 3 van de eredivisie heet geen Ajaxer, geen Ajaksied, maar altijd en immer een Ajacied. (Nou vooruit, dat stuk chagrijn met z'n overbeet in de voorhoede, als je eens origineel wil zijn.)
2. De club waarvan ze gisteren verloren heet Auxerre, uit te spreken als Oossèr.

2 opmerkingen:

Maaike zei

Volgens van Dale mag je Ajacied wel als Ajaksied uitspreken. En als Ajasied. Beide zijn geoorloofd.
Maar over Auxerre zijn we het eens.

Ina zei

Geoorloofd, het schijnt zo. Het is een keuze. Hoe goed, welke goed wilje doen? Het is ook geoorloofd op Wilders stemmen. Ik bedoel maar.

Of toch ook maar van luksididiet en paksificatie gaan spreken?

 

blogger templates | Make Money Online