zondag 29 augustus 2010

Hyperacusis

Ergens moet het staan, op het wereldwijde web. Dat er teveel geluid is. Teveel voor sommige mensen in ieder geval.
Ik heb mezelf gediagnosticeerd als lijder aan hyperacusis. De gang naar de dokter stel ik uit, omdat er zo verrekte weinig aan te doen is. Anderhalf jaar therapie, zeggen ze elders op het web, met weinig kans op afdoende succes.
Geluiden die voor anderen nauwelijks hoorbaar zijn, of op prettige afstand, die krijg ik binnen alsof ze op twee centimeter van mijn oor afgespeeld worden. Als ik eenmaal weet wat het is, dan kan ik ze wel weer naar de achtergrond krijgen, maar verdwijnen doen ze niet.

Mijn aandoening is een mengeling van een hersenfoutje, stress en aanstelleritus. Ze zijn tegelijkertijd niet uit te sluiten, en dus heb ik last, en op tijden veel last. Stel je niet aan, helpt niet. Doe wat rustiger aan, ook niet. Allebei waar, maar alleen haalbaar door thuis op de bank te blijven zitten breien.
Voor degenen die zijn blijven lezen, een korte opsomming van wat voor mij uiterst pijnlijk is: spelende kinderen op laminaat, brillenkokers in het concertgebouw, het uitpakken van oreokoekjes, lepeltjes die door de koffie roeren, de scannerpiep bij de supermarkt, deuren die harder dan muisstil worden gesloten, de baas die een appel gaat eten tijdens een overleg, pennen die aan-uit-aan-uit gaan, fluitende conducteurs, vakkenvullende kratschuivers, een lepel die op een bord valt.


Bent u er nog? Twee voorbeelden nog. De reden van dit stukje. Dat het ergens opgemerkt is. Dat het almaar toeneemt, al die geluiden.
1. De piep van de OV-chipkaart.
2. De wieltjes van de nieuwe mandjes in AH, die ook voort kunnen worden getrokken.

Au!

7 opmerkingen:

Ilona Dekker zei

Ja, helemaal mee eens en dan ook nog die ongevraagde "muziek" overal, ik hoorde laatst dat je in iedere AH altijd overal dezelfde muziek hoort....om nog maar niet te spreken van mobieltjes in het OV, Mp-3's die zo hard staan dat je het zelf ook hoort.....
Ilona Dekker

José zei

Nog een reden om niet haar de huisarts te gaan: de muziek die in de wachtkamer uit het plafond komt - en de reclame, het nieuws... Zelfs als je als eerste aan de beurt bent, 's morgens vroeg, staat dat aan. Is dokter er nog niet omdat ze eerst wat anders moet doen, dus moet je nog langer gedogen. Misschien moet ik eens vragen wat dat met je bloeddruk doet?

Anoniem zei

Hoe zit het met het gedruis van regen op tentdoek, het getjilp van vogels bij het ochtendgloren, het zacht gepruttel van een pan goddelijk eten, het snorren van een kat, het geknisper van haardvuur, het ruisen van wind door gebladerte, het geïnspireerd tikken op een toetsenbord (of ouderwetse typemachine)?
Monique

Ina zei

Natuurlijke geluiden zijn niet vaak pijnlijk. Zelden plotseling ook. Sommige vogeltjes kunnen helaas heel pijnlijk zijn. Een fontein ook. Maar het ergst zijn toch piepen, hard op hard contaten: vlaggemasttikkers, glasbaklegingen, aangeschoven stoelen op harde stoel. AU AU.

saskia zei

mijn broer werd altijd woest als ik een appel at, hij zei dat hij ziek werd van dat geluid. nu begrijp ik hem!
zelf kan ik absoluut niet tegen de radio, de hele dag, radio, radio, radio (en mijn -aanbeden- grootvader heeft lang bij de radio gewerkt, dat is het beschamende). het negeren gaat echt niet, het kruipt in mijn huid, ik krijg zin om met dingen te gooien als het geluid niet ophoudt. samenwonend met iemand die vindt dat het huis net een grafkelder is als de radio uit staat...
andere erge geluiden: het uitschrapen van een snelkookpan met een vork, maar daar kunnen weinig mensen tegen denk ik.
ik snap wat je bedoelt maar denk dat het bij mij dus nog meevalt. en anders trek ik mijn groene haren wat verder over mijn oren! (foto volgt :-))

Anoniem zei

Met één ding ben ik het niet helemaal eens: het geluid van een lepeltje dat op een zonnige dag hoorbaar is vanuit de tuin van de buren. Ze waren eenvoudige arbeidzame mensen. Wanneer ze zaterdags in de tuin vergenoegd met hun lepeltje in hun koffie zaten te roeren, klonk dat zo jaloersmakend gelukzalig, dat ik wel eens overwogen heb om ook een lepeltje in mijn mok met zwarte kofie zonder suiker te zetten en het dan op een zeer tevreden getingel te zetten...

Nelleke zei

Nu even niet anoniem:
Wat is er (mis) met Oreo koekjes? Heb ik iets gemist? Ik ken ze niet. Even gegoogled: ik herken ze wel. Brand even los, praat me bij!

 

blogger templates | Make Money Online