woensdag 7 maart 2007

Op de zeepkist (5)

Herlezen

Of je nu een grote of een kleine lezer bent, een vakantieman of een iedere-dag-letter-vreter, een ik-zou-er-meer-tijd-voor-willen-hebben-type of een sufferdjesspeller, ieder van ons heeft prachtige herinneringen aan dat boek uit onze jeugd. Zeker nu we ook met televisieprogramma’s en voedsel weer helemaal retro gaan, is het eenvoudig het gesprek tijdens een induttende verjaardag op het mooiste boek van vroeger te brengen. Die blijkt iedereen wel te hebben. En dan begint het feest der herkenning. Zeker mensen met wie je geslacht, leeftijd en/of zuil gemeen hebt, komen nog wel eens met een titel die je zelf al tijden vergeten was.

Ik ben een herlezer. En dat kan ik iedereen aanraden. Herlezen is nog meer ontspannend dan voor het eerst lezen. En ideaal voor de momenten dat er even geen nieuwe indrukken meer bíj hoeven. Bovendien kan de opkomende depressie er mee worden weggehuild. Want het zijn – en naar ik vermoed niet alleen bij mij – vooral de tranen-met-tuiten-boeken die ik nog eens en nog eens lees.
Herlezen kan van kaft tot kaft, maar kan ook middenin beginnen. Herlezen kan staand, bij de boekenkast, zittend, tijdens een toiletbezoekje, maar ook voor langer, met zakdoekjes in de buurt, in bed of op de bank.
Zat u vanmorgen in de trein tussen Deventer en Utrecht en zag u vrouw met rode ogen steeds dieper over haar boek buigen? Dat waren De Katjangs en ik.

Mijn herlees top acht:

  • Max de Lange – Praamsma. Favoriet: Nog is het lente voor Goud-Elsje.
  • Sanne van Havelte. Favorieten: Hun Geheim en Voorspel in Florence.
  • J.B. Schuil. Die waarin voetbal zo’n prominente rol speelt. Eddy Loomans en Tom Reedijk, de befaamde linkervleugel van het Nederlands elftal, wie kent ze niet? Daarom nummer één: Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen.
  • Thea Beckman. Kruistocht in Spijkerbroek. Dit boek is me heilig en gris ik zeker mee, als ik tijdens de brand nog tijd heb langs zolder te hollen.
  • Pride and Prejudice, van Jane Austen. Om aan jezelf voor te lezen.
  • Reis door de Nacht, van Anne de Vries. Het derde deel sla ik soms over, daarin gaat echt alles mis.
  • Oorlogswinter, van Jan Terlouw. Nog steeds heb ik in jong bos de neiging ‘Michieltje’ te spelen.
  • Fenna Feenstra schreef drie draken van boeken, werkelijk. Nelleke’s opvoeding, Maar die vlag verlaten nooit, en Terug in het Vaderland. Vooral het eerste boek, waarin de wees Nelleke door de vriend van haar broer begeleid wordt naar volwassenheid en ze uiteindelijk natuurlijk zijn vrouw wordt. Snikken.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij hebben niet onze leeftijd gemeen :-P, en toch staat in jouw rijtje ook een boek uit mijn Top10: 'Kruistocht in Spijkerbroek'. Wat heb ik van dat boek genoten, en wat heb ik het gelezen, herlezen en nog meer herlezen.
(Helaas ging er iets van de magie van het boek af toen mevrouw Beckman herself in de plaatselijke boekhandel kwam signeren, en ik daar braaf stond met mijn 'Kruistocht in Spijkerbroek'. Wat viel die dame me tegen zeg! :-( Dus snel de schrijfster achter de boeken maar weer vergeten, en weer in de geschreven verhalen duiken. :-))

Ina zei

@Esk: Daar was ik ook! Ik ben zelfs op DTV te zien en te horen geweest met mijn toen al behoorlijk stukgelezen KinS.
Ik dacht 'wat ziet ze er nog patent uit voor haar 75 jaar', maar dat bleek haar dochter te zijn. Ze was vooral ontzettend oud en bibberig. De dochter moest zorgen dat ze geen al te gekke dingen zei of deed, denk ik.

Anoniem zei

Reis door de nacht zeker. Inclusief deel 3. Scheepsjongens van Bontekoe, Joop ter Heul, Brief voor de Koning en deel 2: Geheimen van het groene woud. De zevensprong.
En Kruistocht in Spijkerbroek moet ik nog altijd lezen.
Ook wat "volwassen"boeken betreft ben ik een herlezer. Paar weken geleden de drie dikke delen van De Porseleinboom voor de 6e keer gelezen. En zo kan ik wel even doorgaan.

Ina zei

@cornette: O, de porseleinboom. Ja! Gelijk zin om die weer uit de kast te pakken. Of Kroelen met de Kroon. Of Versprongen Ster.

Anoniem zei

Ben jij daar geweest? Jeetje, maar dat is al heeeeeel lang geleden geweest. Woonde jij toen nog maar net in Deventer?
(Ik kan me trouwens helemaal niet herinneren dat daar een cameraploeg van de DTV bij was? Begint dat geheugenverlies nu al? ;-))

Ina zei

@Esk: Het zal in 1997 of 1998 geweest zijn. Ik woonde nog niet in Deventer. Een collega had het voor me opgenomen (het kan ook tv oost geweest zijn). Ik weet nog dat Pelle, een jaar of twee oud, in paniek naar de televisie hobbelde om mij te bevrijden. Dat ik achter hem stond en troostende geluiden maakte mocht niet baten.

 

blogger templates | Make Money Online