donderdag 15 maart 2007

De fruitteler

Een fruitteler stuurde zijn oudste zoon op pad.
"Bewandel 's Heren wegen en zoek je bestemming."
Hij gaf de zoon een mandje met fruit mee. In het mandje lagen een appel, een peer, een perzik, een meloen en een takje druiven.
"Geef het fruit aan wie op je pad komt."

De jongen ging op weg. De krekels tjirpten, hij floot een zelf verzonnen wijsje en het fruit in zijn mandje geurde. Na een tijdje zag hij een meisje aan de kant van de weg met een kudde geiten. Hij bood haar de peer aan. Even later passeerde hij een huisje, waarin een man een boek zat te lezen. Door het open raam gaf de jongen hem zijn druiven. Het was al laat in de middag toen hij in een herberg stopte om wat te eten. Aan de herbergier schonk hij de meloen. Die nacht sliep hij in een hooimijt op het land. Hij werd wakker van de eerste zonnestralen. In zijn mandje lagen nog een perzik en een appel. Een knap meisje op weg naar de markt kreeg de perzik. Nu had hij alleen nog de appel. Die glom hem toe. De jongen had dorst en at de appel zelf op.

Toen de jongen weer bij zijn vader terugkeerde zag hij dat zijn vader niet alleen was. Vier mensen zaten op het bankje voor de woning.
"Haar gaf je de peer," zei de vader, en hij wees naar het lieve meisje. "Ze zal je vrouw worden en je veel gezonde kinderen schenken. De druiven gaf je deze man met het boek. Hij zal velen tot inspiratie zijn en je kinderen onderwijzen. De perzik gaf je aan dit knappe deerntje. Ze zal je vreugde zijn in warme nachten en je gelukkig maken."
Tot slot legde hij zijn hand op de schouder van de herbergier.
"Hij die de meloen mocht ontvangen zal ervoor zorgen dat jullie altijd te eten hebben. Jullie leven zal niet gemakkelijk zijn. Omdat je de appel zelf hebt opgegeten, zullen jullie eeuwig dorst hebben."


(Opdracht tijdens les 7 van de cursus proza. Ieder van ons trok blind een ansichtkaart en moest binnen een kwartier een verhaal schrijven dat al eeuwen kan hebben bestaan. Ik trok een fruitschaal. En blokkeerde. Na tien minuten had ik nog niets. Toen ontstond opeens, toch nog, het idee voor dit sprookje. Thuis uitgeschreven.)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is een heel mooi sprookje! En dat in tien minuten? Dat mag je er best bij vertellen, want indrukwekkend!

Ria Kock zei

Knap verzonnen, na die oorspronkelijke blokkade!Ik had dat vroeger altijd bij examens, alles op zwart, vreselijk.

 

blogger templates | Make Money Online